BLAŽ SKOK

Naučimo se filipinsko…tretjič

Objavil BLAŽ SKOK, dne 5.08.2010

Že kmalu po prihodu sem bil deležen seveda tudi prvega povabila na kosilo s svojimi novimi sodelavci. Kosilo se je začelo na povsem običajen način. Vsak si je izbral svojo jed s porcijo riža.
Nekaj časa smo mirno jedli, dokler niso iz čistega miru začeli sem ter tja švigati najprej pogledi in nato še žlice, od krožnika do krožnika. Z malo presenečenim pogledom sem se postavil v bolj defenzivni položaj, saj sem pričakoval, da bodo kmalu po žlicah začele švigati še pesti. A tega k sreči nisem doživel saj je tovrstno obedovanje tu povsem običajno. V primeru, ko udeleženec pri mizi ugotovi, da je pri izboru hrane napačno precenil svojo želeno glavno jed oz. se mu tudi hrana na ostalih krožnikih zdi interesantna se, brez predhodne najave in seveda tudi brez začudenih pogledov okolice, z žlico napoti proti krožniku soseda ter preveri kakšno srečo pri izboru je imel le-ta.
Sprva se mi je ta navada zdela jako čudna, saj smo zahodnjaki navajeni na “kar je moje je moje, in pika…ne drzni si”, dokler nisem nekoč tudi sam zamočil pri izboru hrane. Takrat sem se seveda z veseljem poslužil filipinskega načina “delimo si z ljubeznijo”.

Ker nam ta navada ne pokaže samo načina hranjenja ampak se v njej skriva kar veliko odgovorov na vprašanja o razlikah med zahodnjaki in azijci sem sklenil, da vam navado v kateri se skriva nemalo simbolike serviram v novi video lekciji.1 Pa dober tek.

http://www.vimeo.com/13898606

Mix slik: STI spoznavni večer, IAESTE vikend,… (Pictures)

 1. Jabolko spora v videposnetku sta dve različni vrsti tune in sicer Mechado ter Hot and Spicy Tuna. []
 • Share/Bookmark

21 odgovorov v “Naučimo se filipinsko…tretjič”

 1. buba švabe buba švabe pravi:

  He he, svašta. PRedstavljaj si to pri nas. Mal ene župce, pa mal druge župce. :D No go…

 2. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  haha ja pri nas bi te v trenutku obsodili najmanj za čudaka, če že nebi kakšno vzgojno klofuto pridelal. je pa v živo situacija, ko je na kupu veliko ljudi, še toliko bolj zanimiva. bom poskušal narediti še video kako to zgleda v resničnem življenju vendar do sedaj nisem imel pogojev za to…

 3. oomoo oomoo pravi:

  V bistvu zelo zelo ogabna navada, v današnjem času tudi zelo nevarna kar se tiče širjenja raznih bolezni in okužb. Pa dober tek.

 4. bata bata pravi:

  Khm… zanimivo.

 5. worldofperception worldofperception pravi:

  Hja … “civiliziranemu” zahodnjaku, poleg skrbnega čuvanja svojega krožnika, pritiče še hkratno, bolj ali manj sofisticirano, plenjenje iz ostalih. Težko požreti vse? Komu mar …

  @Oomoo: ja, vsi že nestrpno čakamo čas, ko si bomo zjutraj v žilo porinili sterilno iglo, skozi katero bo tekla hranilna tekočina ;) Pa dober pretok.

 6. oomoo oomoo pravi:

  @worldofperception: He he, dobra. Vseeno pa si šel preveč v drugo skrajnost.

 7. mötlik pravi:

  Zdravo Blažek.
  Dober video,zanimive navade,se to prakticira samo pri hranjenju? he,he.

 8. Špelca pravi:

  hihihi, seveda, v dvoje ni za videt nič narobe, moj dragi in jaz to prakticirava, ampak, hahah, pri polni mizi neznancev in znancev, ki drug drugemu jemljejo hrano iz krožnikov, pa je že druga pesem.
  Ja, lepo si nakazal v videu, kam pelje hranjenje v dvoje ;)

 9. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  Mötlik hahaha zaenkrat se prakticiranja kaksnih drugih menjav nisem zasledil, bom pa porocal ce odkrijem tudi to… :)

  Spelca ja v dvoje res ni videti nic narobe ;) , video je simbolicne narave. mogoce bi bilo res bolje da ga posnamem za polno mizo ljudi… bom poskusal dokumentirati. glede jemanja hrane ta navada ne gre v te skrajnosti, da pristopijo do druge mize s popolnimi neznanci in malo pokonzumirajo njihovo narocilo. jaz to dozivljam pri mizah z ljudmi, ki se bolj ali manj poznajo… a kljub vsemu sem bil nad to navado nemalo presenecen v prvih dneh bivanja tu.

 10. Živa pravi:

  hehehe…ja, oni si vse delijo. Izjemno nesebični ljudje. :)

  Ej, si že opazil, kako pokažejo na kaj? Npr. če jih vprašaš, kje je npr. pošta…itd.? Sploh ne iztegnejo kazalca – to je tud za dokumentirat. :)
  In pa seveda, kako pritrdilno dvignejo obrvi in mogoče dodajo še ‘mhm’, če jih kej vprašaš. :)
  Blažek, res te je fino brati! ;)

  @Oomoo: Ne vem, a veš preveč in si že rahlo hipohondričen ali pa nimaš pojma in samo bebljaš. :) Na ta način je sicer možnost prenosa kakšne bolezni (sicer zelo mala), ampak nobena od teh ni zelo nevarna.
  Pač, če greš v države tretjega sveta, vedno tvegaš. Ampak če pa doma sediš in gledaš televizijo, pa sploh ne živiš. ;)

  @Worldofperfection: Ej, Janko, vidva gresta pol še v Indonezijo, ne? Kje vse pa bosta vandrala? Pa kje vse si že ti bil tm?

 11. Živa pravi:

  Šele zdej sm opazla, da si ‘Worldofperception’. :S
  Oprosti. Mi je pa to dost bl všeč. ;)

 12. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  Živa ja tole dvigovanje obrvi ko kaj razlagajo oz. jih kaj vprasas in zraven tisti njihov izraz na obrazu je tudi poglavje zase hahaha si mi dala dobro idejo… ze pripravljam materjal za novi video :)
  tole kako pokazejo kje je kaj pa se nisem bil pozoren. mislis to, da samo roko vzdignejo brez da bi iztegnili se kazalec?
  bom sedaj se bolj pozorno opazoval ;)

 13. worldofperception worldofperception pravi:

  @Oomoo: Ja, vedno se gibamo med skrajnostmi. Absolutna varnost na eni in absolutna svoboda na drugi strani. Prva je prisiljena, drugi pa se ni mogoče izogniti in jo dosežemo spontano, ko preidemo v popolno ravnotežje … po domače povedano, ko se “stegnemo” … Skratka, živeti je potrebno kar se da svobodno, da je prehod v absolutno svobodo manj kontrasten … hehe ;)
  p.s.: aja, mimogrede, nisem šel v drugo skrajnost, ampak le sprovedel in karikiral tvoje razmišljanje ;) pa brez zamere

  @Živa: Čau Živa! Hja, najprej bova nekaj časa še na Filipinih … iz Filipinov (General Santosa) bova z ladjo odplula do Indonezije (mislim, da plove barčica do Bornea) nato pa bova po intuiciji “štrikala” po kopnem in morju (leteti ne znava, tisti, ki znajo pa preveč računajo ;) ) do Batuja na Vzhodni Javi. Tam obiščeva familijo pri kateri sem živel in jim pomagal na “farmi” orhidej, ko sem bil pred leti v Indoneziji. Vmesne postojanke, hmmm … nimam pojma, bova videla in se odločala sproti (poleg Bornea/Kalimantana še je možno, da pristaneva kje na Sulawesiju in verjetno še na kakšnem manjšem otočku). Iz Batuja (Jave)se potem vračava po istem sistemu »amfibijskega štrikanja« do Manile. Torej, načrtovani sta le ti dve skrajni točki poti. Zagotovo naju čakata pestra dva meseca, hehehe …
  Aja, jaz sem bile dobra dva meseca pri prej omenjeni familiji na Javi in nato še dva meseca »lutajoč« po otokih vzhodne (Bali, Lombok, Meno, Sumbawa, Flores, Rinca) in severne (Borneo oz. Kalimantan, kot se imenuje indonezijski del tega otoka) Indonezije

  Hmmm … Perception in Perfection … hehe … There is no perfect perception! ;)

  lp, Janko

 14. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  Jancek, najbrz si pozabil pripomniti da niti ne zeliva deliti poti s tistimi, ki znajo leteti, ker ti ponudijo le udobje, prihranek casa in varnost, seveda pa, ob kaksnih nepredvidljivih dogodkih, tudi absolutno svobodo med tem ko ti “nevarno” in ” “neudobno” lutanje po kopnem in po morju ponudi zivljenje in svobodo, ter prav tako kot letenje tudi moznosti za absolutno svobodo, ki je mimogrede ne nameravava iskati, ker te tako in tako najde sama… :)

 15. oomoo oomoo pravi:

  @worldofperception:
  seveda ni nobene zamere, v bistvu vama celo zavidam da si takšno potovanje lahko in upata privoščit. Pa po pojasnilu, da je stvar omejena le na “svojo” mizo je moj pogled na te vrste “svingerstvo” tudi bolj prizanesljiv.
  Uživajta še naprej v vajinem popotovanju. Lp

 16. katja pravi:

  D.R.O.F.T.I.N.C.A…. ti si NAJBOLJ duhovita in odštekana oseba, kar sem jih kdaj spoznala v svojih letih, ki pa se jih je že kar precej nabralo. OSAKA TI ČAST !!!!!!!!

 17. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  hvala enako Kati mislim, da sva glede tega kar v istem razredu, če že nisi ti v kakšnem višje… ;) :);) tudi po letih sva si blizu. se pravi oba mlada in nora :) ;)
  droftinca hahaha sem skoraj pozabil na tale nickname, če me nebi zadnjič spomnile… :) :)

 18. Živa pravi:

  Končno se spet javljam. Lena. :P

  @Blaž; kako pokažejo…res ne stegnejo kazalca, ampak samo dvignejo roko. Ne vem, kk to izvajajo na jugu, ampak povsod, kjer sm bla js, roko stisnejo v pest, palec ni objet, ampak samo prislonjen k ostalim prstom, in nato s pestjo pokažejo na željeno smer. :) Mene je to res zabavalo. :)

  @Janko; oooo…noro! Super načrte mata!! Prov ljubosumna sm! ;) Indonezija je definitivno moja naslednja destinacija! Si jo ‘ogledujem’ že odkar sm pršla domov. :)
  Glede ladje od Filipinov do Bornea; ladja gre iz Zamboange – najbolj zahodno mesto Mindanaa – ter pluje med filipinskimi otočki do Bornea. Js še zdaleč nism nek ziheraš, ampak ta zadeva je pa mnda res tvegana. O tem sm brala, pa tud Filipinci so mi jo odsvetovali. :/ Tik preden sem šla sama na Filipine, se je ladja, ki se je iz Manile vračala v Zamboango, potopila (kao neka napaka, luknja v enem delu al neki), in nasploh pravijo, da je v Zamboangi in na nekaterih od teh otokov na poti precej muslimanskih skrajnežev, ki želijo narediti sabotažo…sej šanse so male, ampak kaj pa vem. Men je blo to res močno odsvetovano in potem sva midve pač ta del letele. Si predstavljam, da mora bit ta pot idilična, ampak nej Blaž mal povpraša svoje nove prijateljčke, ti pa mal pogugli. ;) Da se ne bosta preveč igrala z ognjem. ;)

 19. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  oo Živa :) ja tole z roko res tako kažejo hahaha samo nisem bil prej pozoren na to :) zdaj še bolj z veseljem vprašam kje je kaj :) :)

  glede ladje so pred kratkim odprli novo povezavo (dvakrat mesečno) iz General Santosa do Indonezije. to iz Zambaoange je bila res prva varianta ko sem malo raziskoval a so tudi meni tule odsvetovali to pot, ker je baje res kar tvegana. še posebej za bele turiste saj če maš “srečo” te baje hitro ugrabijo in zahtevajo mastne denarce, če pa te ne ugrabijo pa ladja potone hahaha. tako, da nekaj zavestno v nevarnost se res ne splača riniti in bova šla iz Gen. Santosa kar pa je baje OK.

 20. Živa pravi:

  o, noro! škoda, da tega še ni blo, ko sm bla js. ;)
  pol pa le uživita! ;)

 21. verzi pravi:

  Ja,… vedno nekaj novega.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !