BLAŽ SKOK

The Godfather

Objavil BLAŽ SKOK, dne 6.07.2010

Ko že človek misli, da ga je doletela vsa čast in slava, zna filipinski narod presenetiti z novo veliko zgodbo… sliši se skrajno neverjetno, če tega seveda nebi v resnici doživel… Sodelavka Filipina (oz. Sweety kot jo kličem) ima novorojenca Filipa Antona, ki je imel krst ravno v času mojega bivanja tu. Ker so bili povabljeni tudi vsi “ožji” sodelavci sem se na seznamu gostov znašel tudi sam. Seveda sem povabilo sprejel odprtih rok. Teden po obisku pogreba mi je namreč kar prijalo, da se udeležim slovesnosti v počastitev novega življenja. Lepo sem se oblekel in ob 8.30 zjutraj že čakal pred STI koliđem, kljub temu da smo bili zmenjeni ob 8.45. Spet sem pozabil na dodatni filipinski časovni zamik, kar pomeni najmanj pol ure po dogovorjenem času, torej sem bil v pripravljenosti 15+30 minut prehitro (uporabil veščine iz prve lekcije)… a nič ne de… konec koncev vedno pridemo na cilj, čas ni pomemben. Tako smo bili tudi na krstu še pravočasno.

Philip Anthony

Philip Anthony

Med tem ko smo se v cerkvi presedali iz klopi v klop (sedežni red ni bil najbolj določen, krst namreč ne poteka le za enega krščenca ampak za večje število malih junakov in junakinj) mi je Filipina v roke pomolila svečo. Mislil sem si ODLIČNO, vsak povabljeni dobi svečo, katero bom lahko najbrž tudi prižgal. Že od otroštva sem namreč užival ob prižiganju sveč. Mogoče sem globoko v duši piroman… vendar tega še ne vem.

Že pred ceremonijo me je Sweety vprašala, če želim biti boter Filipu Antonu. Ker je Filipina že v osnovi oseba, ki se zna dobro šaliti sem vse skupaj tako tudi sprejel (le kdaj bom začel ločevati med šalo in resnico!?) in seveda privolil…

Filipina z možem in Filipom Antonom

Filipina z možem in Filipom Antonom

Med čakanjem na slovesno ceremonijo, po tem, ko sem v roke dobil svečo, so me prisotni šokirali z naslednjim oznanilom “Blaž ti sediš zraven krščenca in ostalih botrov saj sveče dobijo le botri otroka.” Od presenečenja so se mi zašibila kolena… ali lahko človek v tako kratkem času res doživi toliko neverjetnih zgodb. Očitno lahko in dejstvo je, da doživljam obdobje presenečenj in slave.

Boter in njegov nasmejani varovanec

Boter in njegov nasmejani varovanec

Po tem, ko so se mi zašibila kolena sem se seveda takoj presedel v klop kjer so sedeli oče in mama krščenca Filipa Antona, ter vsi botri krščenca med katerimi se je bohotil tudi profesor Blaž.

Ekipa botrov

Ekipa botrov

veselje ob prižiganju sveč

veselje ob prižiganju sveč

Na filipinih je za krst mogoče izbrati do 12 oseb, ki so botri krščencu. Eden izmed teh je seveda glavni boter (kapetan) a to ne zmanjša pomena ostale ekipe. Seveda sem kar pokal od ponosa… doletela me je res izjemna čast! Hvala!

Med slovesnostjo sem tudi vneto bral iz knjige za botre, kar je pač bilo namenjeno, da izgovarjajo botri otroka med molitvijo. Seveda v tagalogščini. Priznam včasih sem, ob hitrosti izgovorjave besed sodelujočih, le momljal saj sem se ob daljših tekstih, v preveliki želji popolne izgovorjave, izgubil. Na koncu smo bili botri prisotni tudi ob polivanju krščenca. Držal sem ga točno pod glavo torej me je tudi tu doletelo “najboljše” mesto potrditve “boterstva”. Po fotografiranju je sledila zabava v čast Filipu Antonu.

Sicer ne vem ali je to res tradicija ali pa so bili prisotni le željni smeha. A kot boter sem moral otvoriti karaoke šov, s ponovitvijo performensa iz karaoke bara (to so si namreč zaželeli). Prisotni so zopet izvajali salve smeha… hmmm zato mislim da sem bil spet odličen.

Zvezda karaok

Zvezda karaok

Seveda sem Filipu Antonu kupil tudi darilo… v slaščičarni sem izbral najlepšo torto, katero pa smo mu na koncu po večini pohrustali gostje.

Glede na dinamiko dogajanja pričakujem, da me v prihodnjih mesecih čakajo še naslednji dogodki (redosled ni nujno enak spodaj naštetemu):

- Izvolitev v filipinski palament
- Glavna vloga v kakšnem filipinskem filmu
- Nastopi v raznih televizijskih oddajah
- Poroka (kjer se poročim jaz)
- … za morebitne ostale dogodke pa se bom pustil presenetiti

uradno potrdilo

uradno potrdilo

Slike krsta, zabave,… (Pictures)

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “The Godfather”

 1. dr, Ati pravi:

  ja nimaš kaj, spet si boter! a torto ste mu pa požrl!

 2. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  saos dr.ati… ja že tretjič sem boter (Anja-krst, Jan-birma in sedaj Filip Anton-krst) in dvakrat boter v roku dveh mesecev in to v dveh različnih državah (8.maj Slovenija-birma in 27.junij Filipini-krst) haha
  čuj ja torto smo pa kar mi pospravl :) :) saj sem ti jo en kos poslal po pošti :)

 3. worldofperception worldofperception pravi:

  Le kdo si ne bi želel tako zglednega kristjana za botra ;)

  No, pri botrstvu tako ali tako (ne)lojalnost instituciji ne sme (ne bi smela) igrati pretirane vloge.

  Zaupanja vreden si, profesor :)

  janko

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !