BLAŽ SKOK

Rudiju v slovo

Objavil BLAŽ SKOK, dne 28.06.2010

Ker življenje ni samo veselje, vam tokrat poročam iz drugačne vrste druženja filipincev… Filipinski pogreb. Obisk le tega sem si po eni izmed zabav na plaži zaželel na poti domov, ki je vodila mimo pokopališča… osebno sicer nimam nikakršnjih nagnjen do poslednjih počivališč in slovestnosti, ki jim pritičejo… Bila je le ena izmed želja ob pogledu na, s samimi grobnicami posejano, pokopališče. Sklepam, da sem se ta dan malo preveč izpostavljal soncu in je le to vplivalo na delovanje mojih možganov. Želja mi je bila uslišana. Seveda ob izrazu le te nisem želel smrti pokojniku, ki ga mimogrede nisem poznal, na katerega pogrebu sem bil prisoten. Kljub vsemu pa je bilo doživetje izjemno zanimivo…

Maša je potekala v spremstvu šestih trug… tako sem imel na izbiro več možnosti… izbral sem največjo… in ob privolitvi sorodnikov prisostvoval pokopu pokojnika.

izbor je bil zelo velik

izbor je bil zelo velik

Na pogrebu ne manjka, poleg solz seveda, tudi veselja in smeha… Roda mi je zaupala, ko sem le nemo buljil ob pogledu na intervale smeha in veselja, da je pogreb tu tako vesel kot žalosten dogodek. Vesel zato ker se nekateri sorodniki vidijo po dolgem času, žalosten pa zato…, ker eden od vseh sorodnikov nepremično leži in z nikomer ne spregovori…

Zanimiva so prav tako oblačila, sorodniki v popolnoma belih oblačilih ostali prisotni pa »prosto po Prešernu«… tako, da ni vse tako črno kot se zdi…

Po koncu maše, predno se pokojnika odpelje na pokopališče (ne s triciklom), je na repertoarju še družinsko fotografiranje ob trugi oz. kot bi rekli pri nas: “no, pa dajmo še eno gasilsko”…

Še "gasilska"

Še "gasilska"

Zaključim torej lahko, da so pogrebi na filipinih dokaj sproščen dogodek…

Pred kratkim sem tudi ugotovil zakaj moji gostitelji vse moje želje, dejanja,… sprejemajo z veliko mero odobravanja in tolerance. Na Filipinih namreč trdno verjamejo v naslednjo zgodbo. Ljudje, ki so rojeni v mesecu Februarju, ki je mimogrede nepopolni mesec saj ima samo 28 dni, imajo, če povemo v malo milejši obliki, tudi nepopolno opremljeno podstrešje… v prenesenem pomenu seveda to pomeni, da so, se opravičujem, smo malo “čez les”… Po tej ugotovitvi si lahko končno mirne duše pogledam v oči.

Po vsej verjetnosti je tudi to vplivalo na izpolnitev želje po prisotnosti na pogrebni slovesnoti.

Ko pa sem ravno pri bolj temačnih temah naj omenim še, da petelinjega prijatelja iz začetka moje zgodbe ni več privezanega pred sosednjo hišo… preveva me čuden občutek, da ga morda ni več med nami. Neprestano tudi pogledujem za tricikli, če bi ga slučajno uzrl na kakšni popoldanski vožnji… vendar zaman.

Pretresljiv pogled na prazen prostor

Pretresljiv pogled na prazen prostor

Ubožec najbrž ni prestal postopka aklimatizacije. Upam, da ga nisem tudi sam nevede uporabil za polnjenje želodca v kateri izmed obcestnih “okrepčevalnic”. Če sem slučajno ga, potem… oprosti Rudi. Tako sem ga namreč (ne vem točno zakaj) poimenoval že takoj na začetku… no najprej je bil Rudolf vendar mi je to delovalo malo preveč božično. Toda Rudi,… bil si res dober petelin,… a prosim razumi…, bil sem neznansko lačen,…!

Le kaj je z Rudijevo lepo ženkico?

WANTED

WANTED

OPOMBA: Dragi bralci! Ne čudite se zlorabi tropičij. Želel sem le nadomestiti manjko, ki je nastal ob rojstvu. V mesecu februarju. In tri pike!

Slike slovesnosti (Pictures)

 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “Rudiju v slovo”

 1. worldofperception worldofperception pravi:

  Sem vedel, da Brown-out z norostjo nima dosti opraviti!

  Sicer pa racionalni, morda le zelo družabni, tile Filipinci … s skupno cerkveno ceremonijo. Me pa zanima, če jim uspe kdaj to poslednjo belo embalažo (z vsebino seveda) kdaj pomešati.

  Janko

 2. Živa pravi:

  Ja, čist drugače gledajo na smrt kot mi….Blaž, obvezno pejt za prvega novembra zvečer/ponoči na kakšno pokopališče…imajo reflektorje, glasbo, igrajo karte (btw, reč jim nej te kakšno igro naučijo – so kr zabavne! :) ), pijejo in se smejejo…skratka – praznujejo z mrtvimi… :) Čist drugo kot pa tisto cmihanje pr nas. :) Tud pogreb zgleda zanimiv, je treba priznat. :)

 3. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  Ja Janko in Februarja 1980 si v paketu z mano prispel tudi ti (kaj si pozabil?!?) :) , tako da imava iste programske nastavitve hahaha najbrž je pri nama še huje saj se je, že tako manjši paket pik, ki prispe februarja, razdelil na dva dela… in ne misli si slučajno, da si bil deležen večjega deleža! :)

  Živa to pa nisem vedel, zanimivo, hvala za informacijo! tole bom pa res šel pogledat, če bom le še tukaj 1 novembra, ker delam do 17 oktobra potem pa pride Janko in greva v indonezijo… bom pa probal planirati tako, da vidim še to čudo na pokopališču in se seveda naučim kakšne njihove igre s kartami hahaha drugač pa ja tu smrt dojemajo drugače kot pri nas in na trenutke človek kar pozabi, da je v bistvu na pogrebu…

 4. Jana pravi:

  Kira zanimiva štorija… :) Da se o dogodku, kot je pogreb lahko tako razpišeš, pa res ni kar tako! :) Ampak za to očitno ni “kriv” brown out, ne izpostavljanje soncu, niti sprememba podnebja, prav tako ne novo okolje ali karkoli drugega… vsa odgovornost je edino in samo na ramenih dejanja “tistega lepega dne” v mesecu maju, leta 1979 ( če se ne motim, da te slučajno ne preveč postaram ), ki je v začetku osemdesetih prejšnjega stoletja obrodilo takšne sadove… Pardon, dva ( nezrela ) sadeža! :P :)

  Jaz žal nereda na svojem “podstrešju” ne morem opravičiti z vplivom zvezd, ki so sijale v mesecu mojega prihoda na ta svet, zato upam, da se nisem tebi ali bratu zamerila z zgornjo izjavo.:)

  Samo kak pa prevažajo te truge ( sem slike gledla )… :D Me prav čudi, da jih ne med sabo zamenjajo. :) Drugač pa, ful zanimivo, kak drugače imajo to poštimano, kot pa mi! :)

 5. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  haha jana… ja krivo je obdobje v maju ali juniju 1979 in kot posledica dvojna doza norosti v februarju hahaha
  eh zakaj bi se zamerila to je kompliment :) ;) drugače pa za stanje na podstrešju ni treba iskati razlogov zakaj, pomembno je samo, da ni sterilno in popredalčkano :) da dogaja haha tak, da bodimo srečni da nismo dobili vseh sto pik ;) :)

 6. sara pravi:

  a si bil na onmu pokopališču kjer dejansko živijo nekateri najrevnejši prebivalci … v zameno za prostor pa skrbijo za grobove lastnikov. na dan mrtvih pa morajo vse spakirat, da lahko pridejo svojci … kdaj so pa oni obredi križanja? da te naujo kam prbil k si že tk bogi … s tem pikam je res švoh … :) me res zanima kdo je kako več dobil, ti al janko …

 7. Špelca pravi:

  SIcer te ne poznam, a prebiram od časa do časa in se iskreno zahvaljujem za čudovit izgovor – februarska sem, juhej, vso pravico imam biti mal premaknjena :)

 8. BLAŽ SKOK BLAŽ SKOK pravi:

  zdravo špelca :) ja februarski imamo vso pravico in dolžnost biti malo ali zelo premaknjeni :) ;) tudi jaz sem bil hvaležen za to spoznanje :)

 9. Špelca pravi:

  Jaz bom to napisala v svoje reference :lol:

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !