BLAŽ SKOK

Moj filipinski dom

Objavil BLAŽ SKOK, dne 24.05.2010

Ob prihodu so me naselili na koliđu, kjer imajo urejeno hotelsko sobo z recepcijo za prakso študija turizma. Tu sem preživel nekaj stresnih začetnih dni saj so mi prepovedali, da se sam sprehajam po ulicah, …. Razlog je bila bojazen, da se izgubim, ker še ne poznam okolice.
Spomnim se, da smo tudi doma, kadar smo dobili kakšnega novega petelina le tega zaprli za nekaj dni, da se je udomačil. Očitno tukaj še uporabljajo “klasične” postopke aklimatizacije.
Skratka zame se bojijo, kot bi bil poslednji primerek belega človeka… no po drugi strani pa je razumljivo, gre le za eminentnega profesorja iz EU.
Moja soba na koliđu je bila sicer lepa in udobna vendar … prišla je sobota in selitev v moj filipinski dom za naslednjih nekaj mesecev. Živim v bolj ruralni soseski, ki jo obdajajo tropska drevesa. Všeč mi je.

Ulica v kateri živim

Ulica v kateri živim

Po večini je ta soseska naselje z lesenimi hišami. Pred eno od teh vsak dan videvam petelina privezanega za nogo, ki čaka na boje (mogoče pa gre za petelina iz tujine in je samo v procesu aklimatizacije). Družbo mu vseskozi dela njegova partnerica.

Bojevnik (mogoče tujec) in njegova ženkica

Bojevnik (mogoče tujec) in njegova ženkica

Dodatek: Včeraj, ob objavi tegale zapisa, še nisem imel enega izmed krovnih dokazov ločevanja domačega od tujega petelina. Ravnokar sem na poti na koliđ ugotovil kako enostavno je ločiti ti dve vrsti. Po vsej verjetnosti je petelinji prijatelj iz soseščine tujec… domačini se namreč vozijo s tricikli. Zanimivo, da je obarvanost pri petelinih ravno obratna. Primer še moram raziskati…

... razlika med tujcem (zgoraj) in domorodcem je očitna...

... razlika med tujcem (zgoraj) in domorodcem je očitna...

Karakteristike mojega bivališča (neke vrste motel) so naslednje:

- Klima: DA, če se tristopenjski ventilator šteje za klimo (info: prvi večer sem sredi noči moral preklopiti iz tretje hitrosti v drugo, saj sem se bal da staknem kakšno vnetje ušes). Ko že omenjam klimo naj povem, da je klima povsod nastavljena na 17 stopinj celzija. Zunanja temperatura je okrog 35 stopinj celzija! Iz tega sledi zaključek: kdor ima klimo to tudi nazorno pokaže. Človek težko ostane ravnodušen.

Ležišče, skrajno levo se vidi klima

Ležišče, skrajno levo se vidi klima

- Mrzla voda: DA (glede na vremenske razmere se mi še mrzla voda zdi vroča tako da tople vode niti ne pogrešam)

- Pralni stroj: DA (večkrat ga bom uporabil bolje bo delal; obstoječi trije programi za pranje: leva roka, desna roka in obe roki)

Pralni stroj... zaenkrat še nasmejan. Program: miljenje z desno roko.

Pralni stroj... zaenkrat še nasmejan. Program: miljenje z desno roko.

- Televizija: DA (na veliko presenečenje, imam vse potrebne programe, da bom lahko spremljal svetovno prvenstvo v nogometu (Roda mi je prinesla tudi fotokopiran urnik prvenstva))

Televizija in klima

Televizija in klima

- Internet: DA. Seveda v tako opremljeni sobi ne sme manjkati internet (instant USB internet SMART BRO. Cena pol ure je cca. 15 eurocentov. Povezava: nemotena pri odbitku denarja in velikokrat motena ob poskušanju brskanja po spletu)

- Kuhinja: DA (zunanja. Lepe modre ploščice)

Kuhinja

Kuhinja

- Hladilnik: DA (izposojen (spodnja polica) od dobrodušnega gospodarja)

- Dodatna oprema: DA. Neskončna druščina lepih malih mravljic, ob večerih mi družbo delajo prelepo zveneči komarji, čez dan pa sem deležen obiska kakšne kobilice, mušje družine,…, v kuhinji pa neprestano ordinirata dva kuščarja (podobna gekonu, vendar po informacijah iz soseščine gre za drugo vrsto in sicer butiki). Opravičujem se vsem prisotnim, ki sem jih morebiti pozabil vključiti na seznam dodatne opreme.

Nekaj slik mojega doma, ulice, … (Pictures)

 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Moj filipinski dom”

 1. ditkaf ditkaf pravi:

  Vau, noro! Sicer iz hitrega branja tvojega prejsnjega zapisa nisem razbrala, kako dolgo bos tam in kako “intenzivno” bo tvoje delo, se mi slisi super, gotovo bo nepozabna izkusnja. Vsec mi je tvoj stil pisanja + dovolj fotk, da cloveka se bolj pritegne. Gotovo se se oglasim, saj verjamem, da se bo zgodilo marsikaj – ce ti bo le uspevalo sproti objavljati :) Jaz imam namrec ravno ta problem – poskusam biti azurirana, a se mi toliko dogaja, da se ne dohajam.
  Lep pozdrav z drugega konca sveta, od se ene zacasne izseljenke, ceprav v malo manj eksoticni dezeli ;) Srecno!

 2. worldofperception worldofperception pravi:

  Super, hehe!! Dobra stran tega pralnega stroja je, da ga je mogoče razmeroma enostavno “upgrejdat” … še nekaj tednov in verjamem, da bo pralni stroj dobil še kakšno dodatno funkcijo – na primer centrifugo :)

  P.S.: Aja, mimogrede butiki je drugo (verjetno lokalno) ime za eno od mnogih vrst gekonov …

 3. blazskok blazskok pravi:

  Ditkaf hvala hvala za pohvale, se mi ob kakšni pohvali hrbtenica kar vzravna in otrdi :) :) tu bom najmanj do konca semestra v sredini Oktobra. Ja glede objavljanja imam tud sam včasih probleme: čas, internet,… imam pa na srečo trenutno na koliđu dobro povezavo tako da upam da bo ok… lep pozdrav v Španijo!

  Worldofperception, Janček ja hahaha za centrifugo je zaenkrat naložen program “davljenje”, bom pa razmislil o nadgradnji… zaenkrat še študiram navodila pralnega stroja tako da bom potem videl kakšne so kaj možnosti. S prvo misijo “žehta” morm rečt, da me je kar zadovoljil. Edino teklo je kar močno od njega… v navodilih piše, da z vsakim pranjem manj teče tako da… ja rekli so mi, da je to butiki kar v tagalo jeziku pomeni hišni kuščar… mogoče gekon v indonezijščini pomeni isto… to boš ti bolj vedel indonezijc

 4. Motlik pravi:

  Ja ni kaj, lep ambient,prijetni sosedi,…. aja, tisto s petelini mi pa daje mislit….

 5. Letušani pravi:

  Serbus EU profesor, ni slabo preboj delat na Filipinih, potem se lepo vrneš in pričneš s predavanji na kakšni ljubljanski fakulteti. Pa še aklimatizacija ne bo več potrebna.. skrajno uživaj. lp od MMAT -:)

 6. Živa pravi:

  Hej Blaž!
  Hahaha…fantastični zapisi in lepe slikce! Me taka nostalgija daje, da resno razmišljam o tem, da bi pustila faks. :) Ma noro se boš mel, res… ;) Na ene stvari se bo pa treba navadit. :P Mi je pa zanimivo, da nismo še nč slišali o ščurkih…pejt ponoči v ‘kuhinjo’ – to moraš videt! :) hehe Le pridno še objavli…zdej si moja najljubša zapolnitev prostega časa. ;)

  ps: Ta vrsta ščurkov zna letet…brrr :P

 7. blazskok blazskok pravi:

  O, Živa filipinka :) saj faks se da vedno prestavit za nedoločen čas…:) ja mislim da mi bo čez kak mesec že vse domače :) drugače pa ščurkov nisem videl razen zadnjič enega velikega, ki pa na žalost ni več kazal znakov življenja. Bom pa šel še danes iskati ščurke po kuhinji.
  Danes se je med ploščicami in vrati pojavila tudi kot nekakšna krtina v pomanjšani obliki z drobno zemljo. Tebi bo to najbrž bolj poznano kaj bi bilo, sklepam, da gre za novo kolonijo mravelj. Seveda sem stvaritev pustil nedotaknjeno, da vidim kaj se bo dogajalo v naslednjih dneh. :)
  Bom objavljal kolikor se bo le dalo redno. Malo je problem za internet… no trenutno imam tule na koliđu odlično povezavo…

  Letušani MMAT serbus, ja nikoli ne veš kaj se zgodi,…, glede na nepričakovano akademsko kariero je vse mogoče.:):) Lep pozdrav!

 8. klavdijakiazbicajnik klavdijakiazbicajnik pravi:

  Ojla,

  zelo zanimivo branje.

  Še kaj pokukam sem, saj verjamem, da se ti bo

  še veliko zanimivega zgodilo.

  Srečno … za prav vse dni bivanja tam,

  Klavdija KIA Zbičajnik

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !