BLAŽ SKOK

Gostujoči profesor!?

Objavil BLAŽ SKOK, dne 19.05.2010

Za mano so pestri dnevi… kot kaže je to le uvod.

Po slovesu od domačih sem z mešanimi občutki poletel proti Filipinom. Vmesni postanek v Dubaju name ni nardil večjega vtisa (v treh urah drugače tudi ni moglo biti), no razen rahel šok ob izstopu iz letala. Vročina in vlaga sta poskrbela, da sem prvič izbuljil oči… do prihoda v avtobus, ki nas je peljal proti terminalu, kjer so poskrbeli za hitro hlajenje (drugič izbuljil oči… tega ne bom več našteval).
Prvič sem začutil Azijo in Filipine v čakalnici za polet proti Manili. Med množico Filipincev nas je iz nje svetila peščica belih turistov. Na letalu sem sedel s Filipinko, ki sicer živi v Monacu. Ko sem povedal, da grem na otok Mindanao me je presenečeno pogledala in dejala, da se tam streljajo, in izrečeno pospremila z imitiranjem streljanja puške mitraljez. Lepa popotnica za nadaljno pot.

Ob pristanku v Manili sem po vseh opravljenih kontrolah lahko vstopil v Filipine. Komaj sem si dobro oprtal nahrbtnik že me je okupiral »komercialis« hotela v Manili. Ponudba je bila dokaj draga 2700 pesos/noč, po rahlem pogajanju je pristal na ceni 2000 pesos nakar sem se v hotelu izpogajal še za dodatni 20% popust, saj sem najel sobo le za 12 ur. V sobi nisem našel oken.

Soba v Manili

Soba v Manili

Manila: razgled v primeru, da bi soba imela okna

Manila: razgled v primeru, da bi soba imela okna

Zvečer sem se malo podružil s hotelskim osebjem. Filipinci so zelo prijazni, včasih mi je zaradi tega kar malo neprijetno.
Dobil sem nekaj informacij od varnostnika pred hotelom glede General Santosa (streljanja ni omenjal):

- Mesto ni nevarno
- Zelo prijetno in lepo mesto
- Mesto, ki slovi po najlepših dekletih na Filipinih,… hmmm

Budilka ob štirih zjutraj. Na letališču se vkrcam v letalo. Po dveh urah pristanem v General Santosu. Na letališču me pričaka drobcena Roda in me odpelja proti STI College (v nadaljevanju koliđ). Pot od letališča do mesta je obdana z barakarskim naseljem, vhod v center mesta varujejo vojaki, na cesti pa kaos. Glavno prevozno sredstvo so tricikli.

Prva dirka s triciklom po ulicah General Santosa

Prva dirka s triciklom po ulicah General Santosa

Roda mi med pogovorom omeni poučevanje študentov, to sem vzel kot šalo vendar le do bližine koliđa. Tam je sledil eden izmed večjih šokantnih presenečenj. Velik plakat z mojo sliko in pripisom gostujoči profesor. Seveda tega prej nisem vedel.

Gostujoči profesor

Gostujoči profesor

Kljub vročini mi je zaledenela kri. Tu že tako izstopam s svojo belo poltjo, s svojo bledico ob pogledu na plakat bi izstopal tudi v Sloveniji.
Po ogledu koliđa in sprehodu po mestu ter obisku trgovskega centra (nabava filipinskega telefona) sem si ob 12 popoldne zaželel malo počitka. Padel sem v globok spanec in, če me nebi ob dveh zbudilo zvonjenje telefona bi po vsej verjetnosti spal zelo zelo dolgo časa.
No, razlog zakaj mi je zvonil telefon je povod za naslednji šok (in to v enem samem dnevu)… intervju za lokalno televizijo. Nisem vedel ali sem imel nočne more ali je res (spomnil sem se da mi je Roda omenila tudi nek intervju vendar tega v trenutku vzhičenosti ob opazovanju dogajanja na cesti nisem ravno najbolje registriral). Takoj sem se moral obleči in priti na prizorišče intervjuja. Ugotovil sem, da gre za krajši intervju oz. nekakšno vrsto promocije STI koliđa, saj v kratkem potekajo vpisi. Dobil sem dve vprašanji glede mojega prihoda sem in zadnje vprašanje oz. povabilo študentom da pridejo na STI koliđ. Tekst je bil vnaprej pripravljen. Predvidevam, da me malo izrabljajo kot maskoto prvega semestra na STI koliđu. Mogoče nisem ravno teleban za intervjuje, saj smo potrebovali le dve ponovitvi, haha za tri vprašanja. Intervju so naslednje jutro že predvajali po lokalni televiziji…baje, ker ga nisem videl. Prosil sem za posnetek. Če bo primeren ga objavim.

Televizijska ekipa in “profesor” Blaž

Televizijska ekipa in “profesor” Blaž

Sedaj imam mesec časa, da se pripravim na moja prva predavanja. 15. Junija ob 13.30 predavam Ekonomiko ob 14.30 pa Finance (predavam…jaz… sliši se zelo nenavadno). Srečo vidim v tem da imam gradivo za celotni semester (potek in vsebina ur) že pripravljen ter da bom v enem od naslednjih tednov deležen nekakšnega pedagoškega tečaja.

Še bo zanimivo!

Upam, da so končali s presenečenji.

Še nekaj slik prvih utrinkov življenja na Filipinih (Pictures)

 • Share/Bookmark

7 odgovorov v “Gostujoči profesor!?”

 1. Ursika pravi:

  Ha ha ha… kaj naj rečem, dolgčas ti sigurno ne bo-profesor :P

 2. MOTLIK pravi:

  Zdravo Blažek en teden pa tolko slikovnega materijala bo treba šparat leto je še dolgo.

 3. Plujem Plujem pravi:

  Zelo zanimivo branje. Hotel je izgledal spodoben, upam, da je bil tudi čist. :) Kje pa sedaj stanuješ? Kam so te nastanili? Zanima me še, kakšno je življenje tam. Kako se občuti utrip mesta na ulici?
  In pa, kakšno hrano kuhajo. Imajo res toliko njami, a malce pikantno pripravljene zelenjave? (Sedaj bom pa nehala, sem že sedaj zapisala veliko vprašanj. :) )

  Kot kaže, bo tole nepozabna dogodivščina. Res odlično. Čim bolj uživaj. :) Sicer te ne poznam, a vseeno upam, da boš napisal še kakšen blog zapis. :)

 4. DjJuvan pravi:

  drama :D

 5. "onka" pravi:

  Saos Blaž!
  Želim ti res nepozabno leto.Kot kaže se je že začelo v tem stilu “nepozabno”. Obveščaj nas še naprej o novih dolgodivščinah, po tvojih opisih si lahko “predstavljamo” da doživljamo s teboj! :)
  lepo se imej Z…..

 6. dr. ati pravi:

  saos stari! glej da boš priden!! lp primož

 7. blazskok blazskok pravi:

  Ursika, glede na to, da vseskozi kaj presenečajo, sigurno ne bo dogčas…tudi trenutki dolčasa bi bili poseben dogodek tukaj :) LP, “profesor” Blaž :) :)

  Motlik ja saj veš, da sem kot Alica v čudežni deželi in morm vse poslikat :) :)sicer pa sem upošteval nasvete glede velikosti slik, ki si mi jih poslal na mail. hvala

  Plujem, hotel je bil čist ja, pa klime na ful… nekakšen spalni hladilnik,… moj filipinski dom sem opisal v zadnji objavi :) , hrana, kolikor sem do sedaj jedel je res odlična, bom vse poskušal objavit v naslednjih objavah… upam da bom lahko sproti

  DjJuvan… ja drama… komedija… akcija… erotika… :) skratka vse :)

  Tončika, ja po moje tudi če me sedaj naženejo domov že imam nepozabno izkušnjo… imam pa še kar nekaj mesecev pred sabo… ufff pestro bo :) :)

  Dr.Ati bom priden, ker vem, če slučajno ne bom me boš mamici zatožil in bo naslednjič samo tebi kinder jajčko kupla meni pa za kazen ne… :) :) se čujemo stari!:)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !